Meer ruimte voor planbare zorg

Meer nieuws

23 Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat zij weer volledig planbare zorg, zoals knie- en heupoperaties, kunnen leveren sinds februari. Daarvoor waren dit 20 ziekenhuizen. Het ziekteverzuim onder zorgprofessionals blijft hoog.

68 van de 73 ziekenhuizen kunnen de kritieke planbare zorg, als kankerbehandelingen, binnen de norm van 6 weken leveren. We zien niet dat dit leidt tot knelpunten in de toegankelijkheid van deze zorg. Dit aantal is gelijk aan vorige week. De planbare zorg, zoals knie- en heupoperaties, is in veel ziekenhuizen nog steeds afgeschaald. Ten opzichte van vorige week zijn er wel 3 ziekenhuizen meer die weer volledig planbare zorg leveren. Vorige week gaven 20 ziekenhuizen aan de planbare zorg weer volledig te leveren. Deze week zijn dit er 23. De overige 49 ziekenhuizen leveren deze zorg deels.

Operatiecapaciteit

De operatiecapaciteit van de ziekenhuizen is iets afgenomen. Vorige week waren er 15% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week is dat 18%. De afschaling is waarschijnlijk toe te schrijven aan de vakantieperiode. Het is gebruikelijk dat in deze periode minder operaties worden uitgevoerd.

bron: nza.nl