Onderzoek naar dementie op jonge leeftijd

Meer nieuws

In Nederland leven ongeveer 14.000 tot 17.000 mensen die de eerste symptomen van dementie ontwikkelen vóór hun 65e levensjaar. Voor onderzoek naar deze groep van jonge mensen met dementie heeft een landelijk consortium ruim 6 miljoen euro ontvangen van ZonMw.

Een groep van ongeveer 1000 mensen wordt de komende vier jaar voor dit onderzoek gevolgd. ‘Deze groep vormt de ruggengraat van ons onderzoek en is qua omvang en opzet uniek in de wereld. We zetten de persoon met dementie en diens naasten aan het stuur van het onderzoek en ze beslissen zelf met welke onderdelen ze meedoen en voor hoelang’, aldus Raymond Koopmans (Radboudumc Alzheimer Centrum/UKON).

Somber, overspannen? Je denkt niet direct aan dementie
Tara Koenders, Vilans-onderzoeker en accounthouder bij Zorg voor Beter zegt: ‘Als iemand rond de leeftijd van 50 jaar verandert van karakter, wat somber wordt, overspannen raakt of zelfs ontslagen wordt omdat hij/zij disfunctioneert op het werk, denk je niet gelijk aan dementie. Daarom duurt het bij deze mensen vaak langer voordat deze diagnose gesteld wordt. Wanneer iemand dementie op jonge leeftijd ontwikkelt zijn de onderliggende ziektes ook anders. Zo komt er vaker een dementie van de voorhoofds- en slaapkwabben, de zogenaamde frontotemporale dementie, voor of vormen van de ziekte van Alzheimer die niet met de karakteristieke geheugenproblemen beginnen. Ook is er bij dementie op jonge leeftijd vaker sprake van erfelijkheid.’

Verder onderzoek naar erfelijkheid
Van zowel Alzheimer-dementie als frontotemporale dementie is bekend dat erfelijk risico een belangrijke rol speelt. Maar toch is veel van de erfelijke kans op dementie nog onbegrepen en juist dat wordt verder onderzocht in dit programma. Daarnaast onderzoekt het consortium ook hoe ervoor gezorgd kan worden dat mensen met andere symptomen van dementie dan bijvoorbeeld achteruitgang van het geheugen en verandering van gedrag, een snellere en betere diagnose krijgen.

bron: zorgvoorbeter.nl