Zorgmedewerkers vinden samen beslissen belangrijk

Meer nieuws

Het proces waarbij je als zorgprofessional samen met een patiënt of cliënt zoekt naar de zorg of behandeling die het beste bij iemand past. Ruim een jaar geleden ging de landelijke campagne Samen Beslissen van start, met als doel om samen beslissen te stimuleren. Waar staan we nu?

Zorgmedewerkers vinden samen beslissen belangrijk, maar brengen het over het algemeen nog te weinig in de praktijk, blijkt uit onderzoek van Kantar Public. Het bureau onderzocht de effecten van de campagne en ondervroeg zowel professionals als patiënten en cliënten. Waar zorgmedewerkers zich nog net zoveel bezighouden met samen beslissen als ruim een jaar geleden, is bij patiënten en cliënten een voorzichtige positieve ontwikkeling te zien.

Op 6 september 2021 ging de landelijke campagne Samen Beslissen van start. Hoewel die nu afloopt, blijven de website (begineengoedgesprek.nl) en het campagnemateriaal nog zeker vijf jaar beschikbaar. De campagne is een initiatief van programma Uitkomstgerichte Zorg. Naast de campagne ontwikkelde het programma ook andere instrumenten die het Samen Beslissen bevorderen, zoals een toolkit voor bijeenkomsten met patiënten. Ook in de huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging werd meegewerkt aan de campagne.
Aandacht voor – en faciliteren en stimuleren van – samen beslissen in de praktijk blijft belangrijk. Wil jij je verder verdiepen en bekwamen in samen beslissen en wil je weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn? Meld je aan voor een online inspiratiesessie Opleiding en nascholing samen beslissen op 27 oktober en 24 november.

bron: zorgkrant.nl